Съвети

Раницата на детето трябва да е от 5 до 10% спрямо общото му тегло – сочи проучване на Асоциацията на хиропрактиците в САЩ.

Раницата на детето трябва да е от 5 до 10% спрямо общото му тегло – сочи проучване на Асоциацията на хиропрактиците в САЩ.

Ако детето се привежда напред докато носи ученическата чанта, това е сигнал, че тя може да му тежи. 

Ако детето се оплаче и сподели дискомфорт от носения товар, намалете теглото на раницата. Също така, научете детето да носи в раницата само необходимите му учебници и вещи.

Научете Вашите деца и им покажете как правилно да си приготвят чантата за училище така, че да се чувстват комфортно, без това да води до болки в гърба. 

  

 

 

 

 

Няколко лесни правила, как да се подреди ученическата чанта, за да е максимално комфортна за носене:

 - В отделението на ученическата чанта, което е най-близо до гърба, слагайте най-тежките учебници. Напълнете отделенията така, че товарът да е разпределен равномерно и предметите вътре да не се местят по време на движение. 

 - Опаковайте острите предмети, те не трябва да имат досег с гърба.

 - Важно е детето да носи раницата на двете си рамена, а не само на едното, а ремъците да бъдат така регулирани, че чантата да е възможно най-плътно до тялото на детето.

 - Когато се вдига раницата, за да се постави на гърба, е добре това действие да се извършва с помощта на мускулите на краката,  не чрез навеждане, а чрез приклякване. Важно е да се придържа тежестта близо до тялото, а не с изпънати напред ръце. 

 - Създайте навик на детето да пренарежда и почиства раницата си поне веднъж седмично, за да не остава излишен багаж в нея.

 

Съвети за избор на ученическа чанта:

Нашите лекари Ви съветват да не избирате раница или чанта за Вашето дете, само защото е красива.  

Чантата, която не е подходяща за детето, може да доведе до болки в гърба, промяна в стойката, лоша позиция на тялото, гръбначно изкривяване, нарушено кръвообращение. 

  • Добре е да изберете раница, която да е направена от лек материал (плат).
  • Да има две подплатени и широки около 5 см регулируеми презрамки.
  • Гърбът на чантата да е подплатен
  • Да разполага с индивидуални отделения, за да може да се разпредели по-добре багажа.
  • Да има колан на кръста, за по-добро преразпределение на теглото на раницата от раменете до таза.
  • По възможност чантата да има и колела, за да може бъде и дърпана, вместо носена.

Чантите, които имат една дръжка и се носят през рамо не са подходящи, защото така, натоварването пада само върху едното рамо и това може да доведе до изкривяване.

 

И още:

Попитайте Вашето дете как се чувства, когато носи чантата, дали изпитва някакво дразнение или болка

Помогнете на детето да избере най-малката чана, която ще задоволи нуждите му.

Говорете с учителите, как да се сведе до минимум ежедневния товар в ученическата чанта, дали могат да се фотокопират уроци от по-тежките учебници или помагала, за да се олекоти товарът.