Съвети

Детето и спорта – мисията възможна

Детето и спорта – мисията възможна

Детето ви ходи на училище, излиза с връстници, посещава куп допълнителни уроци и кръжоци. А спортува ли?
Наред с всички други активности успяхте ли да изберете спорт, който да отговаря на неговите интереси, възможности и време? Тези въпроси могат да бъдат зададени на мнозина от родителите на подрастващи, независимо дали става дума за деца в учебна или предучилищна възраст.

Ключово обаче за това с какво да се занимава един малчуган е ние, родителите, да сме наясно с особеностите на неговата физика, както и с това кой спорт за коя възраст е подходящ. Специалистите съветват да се поинтересуваме за всички подробности, когато решаваме каква да е активността на детето ни, защото в не малко случаи вместо да му помогнем да се развива физически, неправилният подбор може да доведе след себе си до редица проблеми.

За най-малките деца са подходящи по-щадящи активности, дори такива, които някои специалисти биха нарекли лечебни – плуване, гимнастика, игра с топка. Във възрастта до първи клас децата трудно се съсредоточават в споделени спортове със свои връстници, затова за тях са по-полезни индивидуалните занимания. Например, един спорт като плуването е особено подходящ за тази възраст – ще укрепне дихателната система и сърдечната дейност на детето, като в същото време ще го направи уверено, тъй като държейки се само над водата, то се учи на самостоятелност. Едновременно с това, активността във времето с мама и татко помага на едно дете да израсне силен и подвижен, уверен в собствените си възможности. Специалистите съветват – водете го из паркове и планини, катерете се заедно, скачайте, тичайте, играйте на топка. Всичко това е в плюс, както за детето ви, така и за вас самите.

По-големите деца, които вече са в активна училищна възраст, спокойно можете да запишете и на отборни занимания. Футбол, художествена гимнастика, волейбол… много и различни са вариантите. Необходимо е единствено родителите отново да бъдем внимателни по отношение на качествата и физиката на собственото ни дете. Понякога те предполагат взаимодействие с останалите деца на отборен принцип, а в някои случаи – индивидуални занимания.

Помислете и за леката атлетика – според специалистите тя е особено полезна след 9-10 годишна възраст, защото тогава развива всички системи в организма. Много от децата на тази възраст започват да се занимават активно със зимни спортове, тенис или източни бойни изкуства – за всички тези занимания особено важно е организмът да е напълно здрав, да е с правилни извивки на гръбнака и да няма проблеми с костите и ставите в цялост. Записвайки детето на подобен спорт, ние ще му дадаме усещане за самостоятелност, сила, координация. Допълнително това ще засили увереността в собствените му сили.

Независимо дали детето ви ще се занимава индивидуално или ще бъде част от отбор, неговата физическа активност е особено важна за правилното му развитие. Не забравяйте да му давате пример, като излизате и спортувате заедно, прекарвате време сред природата, а защо не и да посещавате заедно спортни форуми.

Продължавайте да следите сайта ни, където ще публикуваме още много полезни съвети