Съвети

7 сигналa за сколиоза в ранна детска възраст

7 сигналa за сколиоза в ранна детска възраст

С началото на пролетта децата, а и ние, захвърляме дебелите дрехи, хукваме облечени с по нещо леко и енергията ни се увеличава. За някои родители обаче този сезон носи някои изненади, на които, ако не обърнат внимание навреме, биха могли да се превърнат в един наистина сериозен проблем. Сред тези изненади е сколиозата.

Случвало ли ви се е да се замислите дали вашето дете няма някакъв скрит проблем с гърба, който го мъчи и заради него то да се оплаква от определен вид болка или дискомфорт? Ако отговорът на този въпрос е положителен, тогава задължително трябва да вземете мерки и да го заведете при специалист. Според ортопедите в една голяма част от случаите на сколиоза проблемите се установяват от близки у дома, тъй като стават лесно забележими – изнесено по-нагоре рамо, изнесен напред крак или наклонена напред глава. Ето защо е важно да се реагира навреме.

Сама по себе си сколиозата представлява изменение в извивката на гръбнака с повече от 10 градуса, придружено от ротация и компресия върху него. В много случаи сколиозата е започнала да влияе върху костно-мускулната система на пациента на много по-ранен етап и към момента, в който измененията вече са видими, проблемите са много по-сериозни. За щастие възможности за облекчаване на дискомфорта и лечението на това състояние има, при това по неинвазивен метод.

Д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика в Американска клиника за гръбначни заболявания, посочва три важни характеристики на сколиозата, които трябва да знаем:

 Сколиозата е заболяване не само на костно-мускулната, но и на невро-мускулната система. Това е така, защото  сред причините за нейната поява, е нашият мозък.

 Гръбначният стълб съществува в положение, в което гравитацията упражнява силата си върху него – тя го натиска надолу. Мозъкът отговаря за това да поддържа тялото във вертикална позиция автоматично, без да е необходимо човек да мисли за това.

Когато пациентът има сколиоза, мозъкът не интерпретира правилно положението на тялото спрямо гравитацията, особено когато това естествено положение е огънато и започва да поддържа гръбнака в неправилна позиция без да се усеща, че го прави.

Поради тази причина той и неговите колеги са категорични, че сколиозата подлежи на успешно лечение, разбира се при прецизно диагностициране и коректно назначено и прилагано лечение. Това лечение включва специфичен набор от упражнения и процедури, извършвани под лекарско наблюдение и в стриктен ред, при които специалистите успяват да преобучат мозъка да застава и поддържа гръбнака в правилна позиция.

Д-р Марк Бери съветва нас, родителите, да обръщаме внимание на някои сигнали, които ще дадат насока дали детето страда от подобен проблем:

Каква е стойката и крайниците на детето – дали някой от тях не е изнесен напред или в страни, има ли изтръпване       в тях;

Дали главата не е изразено наклонена напред;

Дали талията е неравна или наклонена;

Има ли нарушение на походката;

Има ли засилващи се болки в гърба;

Има ли проблеми с дишането;

Има ли лесна умора при физическа дейност;

Според д-р Бери навременното лечение гарантира минимизиране на влиянието на сколиозата върху по-нататъшния живот на детето. Затова не пренебрегвайте симптомите, потърсете решение на проблема навреме и ако е необходимо – пристъпете към лечение. Още полезни съвети за правилните стъпки при лечение на сколиозата  можете да откриете на сайта на кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ, посветена на превенцията на проблемите с костно-мускулната система в детска възраст.

 

 

Д-р Марк Бери има сериозен опит в работата с деца с гръбначни заболявания. Той е международен лектор и преподавател, както и известен инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за третиране на корекции. Д-р Бери е и сред специалистите, които се включиха в кампанията „Защото здравето има значение“. Проектът е създаден в отговор на нарастващия процент на деца с гръбначни изкривявания и най-вече заради липсата на практики по мониторинг и превенция.

Желаещите да се свържат с д-р Марк Бери могат да го намерят на на тел: +359 2 492 5958, 0700 11285, или на email: pr@americanspinalclinic.com