Съвети

5 идеи как да научим децата си да похапват с удоволствие зелени храни

5 идеи как да научим децата си да похапват с удоволствие зелени храни

Деница Андонова е холистичен терапевт и се занимава повече от 5 години с клетъчно хранене. Вярва, че тялото ни е съвършен механизъм, който прекрасно може да се грижи за себе си, да се регенерира, самообновява и оздравява. Стига, разбира се, да не му пречим с лоши мисли, вредни навици, нездравословна храна и изобилие от стрес във всеки един аспект от живота ни. Дени знае, че всеки от нас държи ключовете към перфектното здраве и форма и че просто трябва да ги използваме. Точно това прави тя с хората, които ѝ се доверяват. Заедно успяват да намерят идеалната комбинация от баланс на физическо, емоционално и духовно ниво посредством хранителен режим, клетъчно хранене, позитивна нагласа, медитация и релаксация, физическа активност и много други психологически инструменти и техники. Дени е млада майка на прекрасно момиченце и напоследък с огромно удоволствие работи с бъдещи и настоящи майки, с двойки, които планират да си имат детенце, с цели семейства, които желаят да оптимизират здравето и баланса си. Партнира си с множество интегративни лекари, както и с холистични специалисти. 

 

Зелените храни са превъзходен източник на полезни хранителни вещества, както и начин да подпомогнем пречистването на организма от ежедневното и натрупалото се вече замърсяване. Доброто съотношение на зелена храна в менюто ни е сигурна гаранция за по-доброто и оптимално функциониране на нашето тяло. Но как да приучим децата ни да харесват и търсят зелените храни и да ги консумират с удоволствие.

Деница Андонова: 5 идеи как да научим децата си да похапват с удоволствие зелени храниУмишлено заглавието на статията не е „Как да накараме..“, защото с насилие и агресивен подход няма как да постигнем позитивни резултати по отношение на храненето и полезните навици. Особено когато става въпрос за деца.

Ето няколко идеи как можете да постигнете положителни навици и здравословен стил на хранене за вашето дете:

Бъдете пример за подражание
Децата копират поведение. Затова първата ми препоръка как да приучите децата да ядат зелени храни, е самите вие като родители, като основни и важни фигури в живота на вашето дете, да консумирате тези храни редовно, осъзнато и с удоволствие. Да, точно така, особено е важно последното. Няма как да стимулираме децата си да правят нещо полезно, ако не сме техен пример за това поведение. В противен случай рискуваме да сме лицемерни, да лъжем и да създадем много по-голяма емоционална травма на малкото дете, което чува едно, а вижда друго и се пита кое всъщност е правилно и защо мама и татко имат разминавания между думите и делата.
 

Зелените храни винаги имат запазено място на вашата трапеза
Вкусът се приучава и възпитава. Затова нека в ежедневното ви меню винаги да присъстват различни представители на зеленолистните зеленчуци като спанак, рукола, маруля, магданоз, копър и други пресни подправки, авокадо, броколи, чушки, краставица, пресен лук и т.н. Тези храни са изключително богати на хранителни вещества – витамини, минерали, хлорофил, антиоксиданти, аминокиселини. Те са една превъзходна възможност да зареждаме тялото си с нужните нутриенти, както и са много нискокалорични, което предопределя огромната им роля в здравословното и балансирано хранене. Когато са познати и очаквани на нашата трапеза, ще бъдат по-търсени и предпочитани и извън дома ни. Особено когато около училищата има толкова много вредни изкушения за децата.
 

Приготвяйте храна от вкъщи за децата си
Отново, когато вкусът на детето бъде приучен да търси и харесва здравословни храни и комбинации, когато ограничим вредните изкушения, някакви автоматично търсенето на вредното намалява, а на полезното се увеличава.
За дете, което е в хармонични отношения с родителите си, което от малко е възпитано в идеята да обича и да се грижи за себе си по най-добрия възможен начин, вредните храни престават да бъдат опция, те просто не са интересни. Освен това, приготвяйки храна за детето си, вие я зареждате с положителни намерения, с грижа и любов, които още повече подсилват положителните въздействия за здравето на всички нива.
 

Зелените храни да присъстват в игрите на детето
Малкото дете обича да играе и открива света през игрите. Докато си играете с него, вмъкнете и зелените храни. Може би ще играете с кукли, на които ще готвите здравословни ястия. След това ще ги храните и кукличките ще потриват коремчета от вкусното авокадо или да искат допълнително зелена салата. Или пък ще играете на герои, които увеличават силата си чрез спанак, кейл и рукола. Бъдете креативни и се забавлявайте, докато прекарвате качествено време със своите деца.
 

Приготвяйте храна заедно с детето
Показвайте на детето как се казват и изглеждат различните храни, колко са полезни за нашето здраве и самочувствие. Стимулирайте го да пробва какви са на вкус, на допир, как се приготвят. Хвалете го колко ви помага, колко добре се с справило с измиването на зеленчуците или с подреждането на масата. Поощрявайте детето, когато започва храненето със зелените храни в чинията.

 

Влагайте любовта и грижата си в храната за вашето дете и то със сигурност ще усеща енергията, която влагате. Всеки позитивен навик, който успеем да създадем на децата си от ранна детска възраст, многократно се отплаща във времето с удоволствието и радостта да имаме здрави, балансирани, креативни и мотивирани млади хора. А по този начин даваме и онази грижа на самите себе си, която може би ни е липсвала, когато сме били ние деца. И в двете посоки на действие, резултатите са положителни, трайни и носещи здравословната промяна към повече любов, здраве и радост.

Последвайте Дени Андонова във Facebook >>>