Съвети

Идеи за осветлението в детската стая

Идеи за осветлението в детската стая

Когато планирате интериора в детската стая, би било добре да отпуснете въображението си и да създадете уникална среда, в която Вашето дете да може да си почива, играе и учи пълноценно. Осветлението е важна част от нея – не го пренебрегвайте и не купувайте просто лампа с любимия, на Вашето хлапе анимационен герой.

Първото нещо, за което трябва да помислите е колко време децата прекарват на пода. Играят, пишат си домашните или просто седят – почти всичко това правят на пода. Освен това често лежат по гръб – в кошарката, докато се опитват да се изправят, в ръцете Ви, докато ги гушкате, всеки път, когато им сменяте пелената, а често и след бебешка възраст, докато се сърдят или са тъжни. Затова лампата, която виси от тавана и разпръсква ярка, пряка светлина, не е особено подходяща. Монтираното пък вътре в стената осветление дразни кърмачетата. По-добре е да използвате лампа, тип настолна, но с по-висока стойка или стенна лампа. Ако се спрете на стенната лампа, най-добре е да бъде с матов или полупрозрачен абажур.

В случай, че предпочетете настолна лампа с по-висока стойка, трябва да имате предвид две неща:

- децата имат навика да сграбчват всичко  

- лесно биха могли да я бутнат.

Затова е добре да я сложите на място, на което това да не може да се случи и трябва да се уверите, че абажурът на лампата е покрит и хлапетата няма да могат да хвърлят предмети вътре в него.

Решите ли все пак да използвате директно осветление, което виси от тавана, можем да Ви дадем следните препоръки:

Когато избирате полилей за детска стая, имайте предвид, че нормалните му размери не са подходящи за нея. Трябва да потърсите специален – с малки размери.

Друг вариант са топки от хартия с различна големина и цвят. От намачканата хартия по тавана се получават интересни визуални ефекти, а в стаята има достатъчно светлина. Могат, разбира се и да са еднакви по размер. В такъв случай би било интересно, ако са подредени на различни нива. Пробвайте да ги поставите в различни ъгли на стаята. Това също би допринесло за по-различната атмосфера в нея.

Можете да направите тематично осветление. Ако например детето Ви се интересува от космоса, самолети и космически кораби, превърнете тавана на стаята му в небе. Използвайте комплекти с фосфоресциращи звезди и планети. Освен, че ще се получи красиво и забавно, те ще действат успокояващо на детето нощем, когато лампите са загасени. Потърсете и детски лампи с формата на самолет или космически кораб. Не можете да откриете подобна лампа в нашите магазини? Поръчайте я онлайн. Има огромно количество магазини, специализирани в продажбата на осветление за детски стаи.

В случай, че сте решили да обсъдите с детето си осветлението в стаята и искате то да участва активно в избора му, може би е по-добре да купите керамични осветителни тела, които да изрисувате заедно (това става лесно с водни боички).

Нощната лампа е изключително важна за всяка детска стая. Много често децата се страхуват от тъмното и е необходимо лампата да остава включена. Значи не би трябвало да бъде твърде силна, за да не смущава съня му. Ключът й трябва да е на лесно и удобно за детето място.

Независимо какво осветление изберете за детската стая не забравяйте: освен красиво то трябва да е и практично. В различните периоди децата имат различни навици, страхове и необходимости. Мека, приглушена светлина за бебетата, добре осветен кът за игра и удобна нощна лампа за по-големите и достатъчно силно локално осветление над бюрото на учениците.

Подходете с фантазия и практичност. И ще успеете!

Източник: Domigradina.com