Съвети

Родителите имат отговорност да осигуряват условия за добро здраве и развитие на децата си

Родителите имат отговорност да осигуряват условия за добро здраве и развитие на децата си

източник: zahranata.org

снимка: Brooke Lark on Unsplash

 

Инициативата „Здравословно и вкусно“ в Русе на 19-ти май 2018 г. ще събере производители и вносители на здравословни храни, лекари и специалисти по хранене. Акцент ще са детските работилници – част от на световната инициатива Food Revolution Day - ДЕН НА РЕВОЛЮЦИЯТА В ХРАНЕНЕТО 2018, организирана от Фондация „За храната“

От официалния сайт на фондацията, споделяме интервю с проф. Д-р Стефка Петрова, водещ специалист по Хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Проф. Петрова, ние Ви подкрепяме Във Вашата позиция, че лишаването на децата от вода и храна в продължение на 24-48 часа с цел „очистване“ създава сериозни рискове за здравето им.
За да стане по-ясно на родителите, моля обяснете какво се случва в организма на детето, ако за такъв период от време не му се дава храна?

При децата метаболизмът е много по-бърз от този при възрастните. Това е причина техните енергийни запаси по-бързо да се изчерпват, те по-бързо да огладняват и затова при децата се препоръчва по-често хранене – 4-5 пъти дневно, колкото са по-малки, толкова по-често. 

При децата запасите на въглехидратите в организма под формата на гликоген в черния дроб и мускулите са по-малки от тези на възрастните.

При лиспа на храна, за удовлетворяване на енергийните потребности, първо започва да се разгражда гликогенът. Запасите от гликоген при децата бързо свършват и нивото на кръвната захар намалява, може да се стигне до хипогликемия, което е свързано с отпадналост, виене на свят. Нарушават се функциите на мозъка, тъй като енергиен източник на мозъчните клетки е само глюкозата. Това се изразява с намаляване на концентрацията, вниманието и запаметяването, което означава, че обучението на детето страда сериозно.

След бързото разграждане на малките запаси от гликоген, като източник на енергия, започват да се разграждат мазнините. Болшинството от токсичните вещества са мастно разтворими и при усилено разграждане на мазнините в мастните депа голямо количество от тях нахлуват в кръвния поток, което може да доведе до токсично въздействие върху организма. Ако детето получава достатъчно вода в периода на гладуване, то ще изхвърля с урината попадналите в кръвта токсични отпадъци, но това натоварва, както черния дроб, който е основният детоксикиращ орган, така и бъбреците. Тъй като тези органи нямат този капацитет като при възрастните, токсичните вещества ще се обезвреждат и отделят по-бавно и токсичните ефекти ще бъдат по-продължителни.

При разграждане на мазнините се образуват кетокиселини, които постъпват в кръвта и предизвикват кетоацидоза. При продължителен глад кетоацидозата води до убиване на апетита и еуфория, но при двудневно лишаване от храна чувството за глад остава силно и доминира в психичното състояние на детето.

Много скоро, наред с разграждането на мазнините, започват да се разграждат и белтъците, което първоначално е за сметка на мускулните белтъци, т. е. при двудневно гладуване се засяга и мускулатурата.

Пълен глад 1-2 дни седмично води до значително намаляване на приема на енергия при децата, което се отразява върху теглото, включително и върху мускулната им маса. При децата, които бързо растат, това се отразява върху развитието им.
Гладуване за 1-2 непоследоватени дни седмично с прием на достатъчно вода се прилага в съвременната диетология при възрастни лица за намаляване на теглото. То се нарича „интермитентно гладуване“ и е с доказан ефект за отслабване. Интермитентното гладуване обаче се препоръчва в 2 непоследователни дни от седмицата, за да се избегне неблагоприятното разграждане на белтъци. Освен това, в тези дни най-често се практикува не пълно лишаване от храна, а много нисък енергиен прием (500-600 ккал дневно). И разбира се, не се прилага при деца, при бременни и кърмещи жени и други рискови групи.

Когато едно дете е болно, то може да загуби апетит, да отказва храна или да приема малко храна. Тогава съветът на лекарите е детето да не се насилва да се храни, а да се остави за ден-два на по-малко и лека/течна храна, което подпомага възстановителните процеси. През това време обаче на детето задължително се дават течности по малко, но често, за да се избегне дехидратация, която винаги влошава протичането на заболяването. Освен това, такъв е подходът само при заболявания, но не се прилага при здрави деца. Децата са здрави и се развиват добре, ако храненето им е здравословно и имат регулярна физическа активност. А това зависи до голяма степен от родителите.

Какви могат да бъдат последствията при лишаване на децата не само от храна, но и от вода?

Лишаването на децата от вода за 24-48 часа крие много сериозни рискове за здравето, а при някои деца и за живота им. Лишаването от вода за такъв период от време непременно води до дехиратация (обезводняване), което в зависимост от възрастта на детето и изходното му състояние може да започне съвсем бързо – още 3-4 часа от спирането на водния прием и да предизвика различни по тежест неблагоприятни ефекти.

За да функционират, всички клетки, всички органи се нуждаят от вода. Значителна част от състава на организма е вода – при възрастните това са около 55%, при децата е значително повече (65-70%), а при кърмачетата 75%. Мозъкът е с особено високо съдържание на вода (80%) и дехидратацията повлиява много бързо мозъчните функции- намалява вниманието, концентрацията и запаметяването, настъпва сънливост и летаргия.

Всеки ден организмът ни отделя с урината, фекалиите, чрез кожата и при издишване около 5-10% от водата в организма и тя трябва ежедневно да се възстановява. Това означава, че едно дете на 1-3 години трябва да приема ежедневно около 1100-1300 мл вода, с възрастта водните потребности се увеличават. Например, при дете на 3-6 години те са около 1300-1600 мл, при момче над 14 години те са средно 2500 мл, а при момиче на същата възраст е около 2000 мл дневно. Тази вода се приема основно от течностите, но също и с храните.

При разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъците се образува вода, това е т.нар. ендогенна вода, но тя е много малко количество и е абсолютно недостатъчна за удовлетворяване на водните потребности. Когато детето не приеме вода, организмът се опитва да я съхрани в организма като намали нейното отделяне чрез урината, бъбреците отделят по-концентрирана урина в по-малки количества. Бъбреците на децата обаче имат по-малка способност да концентрират урината от възрастните и затова по-бързо се обезводняват.

Водата има ключова роля в поддържане на постоянна температура на тялото, което е много важно за правилното функциониране на органите, особено за мозъка. Температурата на тялото се увеличава, ако не се отделя достатъчно топлина чрез изпотяване през кожата, което е значително намалено при дехидратация. Децата са особено чувствителни по отношение на нарушения в терморегулацията при дехидратация. Тя бързо води до увеличаване на температурата в мозъчната кора, което е свързано с нарушаване на мозъчната функция.

При липса на вода, кръвният обем намалява и кръвта се сгъстява, кръвното налягане пада.

Доказано е, че умерената дехидратация при децата при загуба на 2% от водното съдържимо на тялото води до намаляване с 20% на умствения и физически капацитет. При загуба на 3% от телесната вода при децата може да предизвика топлинен удар, ниско кръвно налягане, сърцебиене и треска.

Дехидратацията нарушава електролитния баланс на кръвта, калият намалява, натрият се увеличава, това може да предизвика сърдечни аритмии, а при тежки случаи фатални инциденти.

Когато започнат да се разграждат мазнините, в кръвта постъпват токсични вещества, но те не могат да бъдат изчистени от кръвта, тъй като няма достатъчно течности, за да бъдат изхвърлени с урината и това създава условия за тяхниото токсично действие в организма, което може да предизвика различни симптоми, включително втрисане, гадене, повръщане.

Когато едно дете не приема храна и вода за 24-48 часа то се чувства гладно и жадно, отпаднало и неспособно да учи, да играе активно или да спортува, устата му съхне, може да има има главоболие, да му се гади, да повръща, да му се вие свят, увеличава се нивото на стрес и се нарушава съня. Най-често обаче детето не може да се противопостави на волята на родителя.

В интернет подръжниците на сухия пост, включително при деца, цитират руски автори, които го препоръчват. Какво е Вашето становище?

Подръжниците на сухия пост цитират д-р Филонов, инициатор на тази практика в Русия, с публикувана книга, която я промотира. В неговите твърдения, обаче, има много неистини. Например, той твърди, че при разграждане на мазнините при сухия пост се отделя 1-1.2 литра в организма всеки ден, която хидратира организма. Научните доказателства са, че когато човек се храни нормално при метаболизма на хранителните вещества (окисляването на въглехидратите, мазнините и белтъците) се образуват общо около 250-350 мл вода дневно, като при разграждане на 100 г мазнини се образуват около 100 мл метаболитна вода.

Помислете си какво количество мазнини от нашето тяло е необходимо всеки ден да се разгражда, при положение, че няма никакъв хранителен прием, за да се получи 1 литър метаболитна вода. Д-р Филонов, въпреки претенциите си за медицинската полза от сухия пост, не го препоръчва за деца до 11 години. Тоня Заваста, една от най-активни подържници на сухия пост в Русия, препоръчва той да бъде с продължителност 12-16 часа и не го препоръчва при деца.

При почти всички религии, включително християнската, исляма, будизма се практикуват някакви форми на „сух пост“, но за кратки периоди от време и не се препоръчват при деца до 12 години, бременни жени, стари и болни хора, поради рисковете за здравето.

В заключение проф. Петрова какво ще посъветвате родителите?

Родителите имат отговорност да осигуряват условия за добро здраве и развитие на децата си. Научете децата си да се хранят здравословно – с повече зеленчуци и плодове, бобови храни, пълнозърнести храни и семена, риба и морски храни, кисело мляко, постни меса, ограничавайте максимално добавените захари, рафинираните брашна, солените мазни снаксове, колбасите, преработените продукти. Научете децата си всеки ден да имат поне 1 час физическа активност, да ограничават времето пред лаптопа, телевизора, с мобилния телефон. Тогава те ще имат добър имунитет, ще боледуват рядко и ще се развиват добре.

Майки и татковци, не поставяйте в риск здравето на децата си чрез практики, които са не само съмнителни, но и вредни!

 

19-ти май е Европейския ден за борба със затлъстяването и ще бъде отбелязан в гр. Русе с голямо събитие площад „Свобода“. Инициативата е с надслов „Здравословно и вкусно“ и е част от кампанията „Здравето има значение“ в партньорство с издателство „Вдъхновения“ и Българо- Румънски детски фонд. 

Facebook / Здравословно и вкусно