Съвети

Плоскостъпието – шест упражнения за превенция

Плоскостъпието – шест упражнения за превенция

Всеки родител се тревожи за своето дете и неговата походка – не случайно първият профилактичен преглед при ортопед за новороденото е още на 3-месечна възраст. Колко често обаче ние, родителите, сме разтревожени повече, отколкото е необходимо? В много случаи това безпокойство у нас е породено от на пръв поглед безобидни признаци. В други случаи обаче, става дума за първите симптоми на някои проблеми, сред които е и плоскостъпието.

При децата най-честата причина за развитие на плоскостъпие е наследствената слабост на съединителната тъкан или т.нар. повишена еластичност на връзките и сухожилията. Често пъти първите признаци на проблема са свързани с конкретното проявление на дискомфорт в областта на стъпалата, лесна умора на краката или тяхното оттичане. Тези фактори се забелязват както у непосредствено проходили деца, така и у подрастващи и възрастни. Добрата новина в случая е, че проблемът е отстраним, особено ако бъде открит в ранна детска възраст.

 

 

Д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика и неинвазивно лечение на проблеми с опорно-двигателната система в Американска клиника за гръбначни заболявания, обяснява кои са първите знаци, които биха могли да подскажат дали детето ни е предразположено към развиването на този проблем, известен сред всички и като дюстабан:

Наблюдавайте походката на своето дете – вие сте първите, които биха могли да забележат нередности. Обикновено първият сигнал за наличие на плоскостъпие е липсата на свод на крачето.

Важно обаче е да отбележим, че бебетата се раждат с естествени мастни възглавнички, които да поддържат този свод високо, докато системата от връзки и сухожилия в крака се изгради сама с течение на времето – затова тази възглавничка изчезва едва след 3-4-годишна възраст.

Когато това се случи и детето остане с плоско стъпало, бихме могли да говорим за наличието на евентуален проблем. Тогава е добре да се замислим дали детето ни изпитва някакъв дискомфорт при определени дейности – дълго време в изправен стоеж, напрежение и болка в крака след физическа активност, други болки. Понякога е възможно плоскостъпието да предизвика проблеми и с гръбначни стълб, водещи до неговото изкривяване. Най-лесният начин да разберете дали детето има някакъв проблем със свода на крака, е да обърнете внимание как се износват обувките му -  те се изтриват от вътрешната страна.“

Ако изпаднем в подобна ситуация, съвсем естествената ни реакция е да се запитаме дали и по какъв начин бихме могли да помогнем на своето дете да стъпва нормално, както и да предотвратим евентуалните последици за в бъдеще. Д-р Бери споделя, че има начини, по които едно такова състояние може да бъде излекувано, особено ако се хване при дете под 7-годишна възраст. Освен това има и възможности за превенция на плоскостъпието:

Превенцията на плоскостъпието започва още от най-ранна детска възраст, от самото раждане. Важно е крачетата на новороденото да не бъдат силно пристягани с пелени, нито пък обувани в тесни чорапки. Дайте възможност на детето си да се движи свободно. Не му слагайте дори и обувки в първите месеци. На по-късен етап изберете правилните такива – достатъчно широки и свободни отпред, но със стабилна пета, която да поддържа крака прав. Имайте предвид, че ортопедичната подметка прави крака ленив и е възможно той да се научи, че е поддържан по друг начин, а не естествено. Затова бъдете прецизни и изберете точният модел обувки. Когато сте удома, оставете детето да ходи босо.

При по-големите, вече проходили деца, има и други начини, чрез които да се влияе на развитието на стъпалото:

1.      Търкаляне на точилка по пода, повдигане на дребни предмети с пръстчетата на краката.

2.      Скачане на въже.

3.      Бягане на пръсти.

4.      Ходене по външните ръбове на стъпалата.

5.      Каране на колело само с пръстите на краката.

6.      Босо ходене през лятото по камениста и дразнеща краката повърхност.“

Всички тези упражнения биха били от полза на детето ни, когато искаме да бъдем внимателни и да сме сигурни по отношение развитието на неговото стъпало. Защото именно ние сме хората, от които зависи здравето и правилното развитие на нашите деца. Отговорността за това те да се чувстват добре е наша, а ако имат някакъв проблем пак ние сме хората, които да открият правилното лечение.                                                                 

Д-р Марк Бери има сериозен опит в работата с деца с гръбначни заболявания. Той е международен лектор и преподавател, както и известен инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за третиране на корекции. Д-р Бери е и сред специалистите, които се включиха в кампанията „Защото здравето има значение“. Проектът е създаден в отговор на нарастващия процент на деца с гръбначни изкривявания и най-вече заради липсата на практики по мониторинг и превенция.

Желаещите да се свържат с д-р Марк Бери
могат да го намерят на на тел: +359 2 492 5958, 0700 11285,
или на email: pr@americanspinalclinic.com

Този материал е подготвен за рубрика в сайта www.noviteroditeli.bg