Съвети

Ортопедичните стелки – какво ги отличава?

През целият си живот ще изминем пеша над 200 000 километра, разстояние равно на това да обиколим Планетата пет пъти. Някои ще го направят с лекота, а всички останали – на определен етап от живота си ще се сблъскат с дискомфорт във възглавничките, сводовете си или в петите, както и с други предизвикателства.

Още

Родителите имат отговорност да осигуряват условия за добро здраве и развитие на децата си

Интервю с проф. Д-р Стефка Петрова, водещ специалист по Хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.

Още

Инструментите на персонализираната медицина

Каузата на Боряна Герасимова е свързана с ранната превенция на заболявания и подобряване на качеството на живот.

Още

Идеи за осветлението в детската стая

Нощната лампа е изключително важна за всяка детска стая. Много често децата се страхуват от тъмното и е необходимо лампата да остава включена. Значи не би трябвало да бъде твърде силна, за да не смущава съня му. Ключът й трябва да е на лесно и удобно за детето място.

Още

4 Съвета за общуване с децата

Аз не съм привърженик на думата „грешка”, тъй като не смятам, че има безгрешни хора. В крайна сметка няма човек, който да не допуска грешки в отглеждането на децата, в общуването с околните, в мислите за самия себе си.

Още

Ако се чувства изоставено, детето може да се прегърби

Съветите на Дени! Тези ситуации са предпоставки детето да се почувства изоставено. Травмата от изоставяне се преживява с родителя от противоположния пол между първата и третата година от живота. Най-големият страх на хората с тази травма е самотата. Ако забележите

Още

5 идеи как да научим децата си да похапват с удоволствие зелени храни

Съветите на Дени! Рубрика на холистичния теравт Деница Андонова, в която тя споделя тайни, родени от личния ѝ опит и професионално развитие за това как да помогнем на децата си да оптимизират здравето и баланса си, с помощта на хранителен режим, клетъчно хранене и позитивна нагласа ....

Още

Гръбначно-мускулната система е една от най-важните

Според д-р Кръстева родителите е необходимо да са с повишено внимание особено в една фаза на растеж, какъвто е пубертета, когато настъпват цялостни изменения на организма. Тогава се промянат всички органи и системи, включително и в костно-мускулната система.

Още

Плоскостъпието – шест упражнения за превенция

При децата най-честата причина за развитие на плоскостъпие е наследствената слабост на съединителната тъкан или т.нар. повишена еластичност на връзките и сухожилията. Често пъти първите признаци на проблема са свързани с конкретното проявление на дискомфорт в областта на стъпалата, лесна умора на краката или тяхното оттичане. Тези фактори се забелязват както у непосредствено проходили деца, така и у подрастващи и възрастни. Добрата новина в случая е, че проблемът е отстраним, особено ако бъде открит в ранна детска възраст.

Още

На 16 с излекувана дискова херния без операция

Вижте историята на 17-годишния Кристиян Крумов, който от ранна детска възраст е диагностициран с  дискови хернии.

Още

7 сигналa за сколиоза в ранна детска възраст

С началото на пролетта децата, а и ние, захвърляме дебелите дрехи, хукваме облечени с по нещо леко и енергията ни се увеличава. За някои родители обаче този сезон носи някои изненади, на които, ако не обърнат внимание навреме, биха могли да се превърнат в един наистина сериозен проблем. Сред тези изненади е сколиозата.

Още

Как да подредим ученическата раница

Съвременните родители са заети хора, желаещи да дадат възможно най-доброто на детето си. Освен на училище, то обикновено ходи на поне още един – два езикови курса, спортува, може да рисува, пее, танцува… Варианти много, а екипировката за всичко това – буквално и преносно – се побира в ученическата раница. До колко полезно обаче е всичко това и по какъв начин всъщност влияе на детската стойка, малцина се замислят.

Още

Детето и спорта – мисията възможна

Детето ви ходи на училище, излиза с връстници, посещава куп допълнителни уроци и кръжоци. А спортува ли? Наред с всички други активности успяхте ли да изберете спорт, който да отговаря на неговите интереси, възможности и време?

Още

Как да подредим учебния кът у дома

От особена важност е да се избере точното бюро за ученика. След половин ден или повече, прекаран на училищния чин, детето се прибира у дома и почти винаги има нещо за довършване. Именно по тази причина кътът, отредено за негово бюро, трябва да бъде оборудвано с подходящи стол и мебел, чиято повърхнина да е поставена на такава височина, че седейки, лактите му да образуват ъгъл от 90 градуса.

Още

Раницата на детето трябва да е от 5 до 10% спрямо общото му тегло – сочи проучване на Асоциацията на хиропрактиците в САЩ.

Ако детето се привежда напред докато носи ученическата чанта, това е сигнал, че тя може да му тежи.  

Още