Новини

Защо да включим повече зеленчуци в хранителния ни режим?

22 Юни 2021

Защо да включим повече зеленчуци в хранителния ни режим?

Зеленчуците подобряват цялостното състояние на организма ви и не бива да бъдат подценявани. Нашият съвет е да ги включите като неразделна част от ежедневната си хранителен режим.

 

Ползите от хранителните вещества:

 

- Витамин С помага при лечението на порязвания и рани и поддържа здравето на зъбите и венците.

 

- Витамин С помага на тялото ви да усвоява желязото по-лесно.

 

- Витамин А поддържа очите и кожата здрави и помага за предпазване от инфекции

 

- Диетичните фибри от зеленчуци в ежедневната ви диета, помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и могат да намалят риска от сърдечни заболявания

 

- Богатите на калий храни, могат да помогнат за поддържане на здравословно кръвно налягане. Източниците на калий са зеленчуците: сладки картофи, картофи, бял фасул, цвекло, соя, боб, спанак, леща, боб, тиква и др.

 

- Повечето зеленчуци са с естествено ниско съдържание на мазнини и калории. (Сосове или подправки могат да добавят мазнини и калории)

 

- Добавянето на зеленчуци към ястията може да помогне за увеличаване на приема на фибри и калий

Ползи за здравето

Всички храни и напитки, които консумираме, имат значение. Важното е да се фокусирате върху разнообразието и количеството. Консумацията на плодове и зеленчуци предпазва от развитие на ракови образувания; нормализира нивото на глюкозата в кръвта; подобрява обмяната на веществата и спомага за намаляване на теглото. И това далеч не е всичко, на което са способни тези привидно обикновени хранителни продукти.

Заместването на висококалорични храни с техните зеленчукови заместители помага за цялостно намаляването на приема на калории без тялото ви да усеща недостиг. Консумирането на зеленчуци и плодове,може да намали риска от сърдечни заболявания, включително инфаркт и инсулт, както и да предпази от някои видове рак. Зеленчуците могат да изиграят ключова роля в превенцията на множество заболявания, свързани с напредването на възрастта. Те намаляват холестерола и се грижат за зрението ни.

Разнообразявайте зеленчуците, които приемате – изборът е голям !

Какви храни има в групата зеленчуци? Всеки зеленчуков или 100% зеленчуков сок се брои за част от групата Зеленчуци. Зеленчуците могат да бъдат сурови или варени; пресни, замразени, консервирани или изсушени / дехидратирани. Въз основа на тяхното хранително съдържание се делят на 5 подгрупи: тъмнозелени, съдържащи скорбяла (или нишестени), червени и оранжеви, фасул и грахови, и други. Независимо от формата и цвета, зеленчуците трябва да са неизменна част от нашия хранителен режим, за да поддържаме тялото и духа си здрави.

Източник: www.myplate.gov