Новини

Аз съм за равенство на поколението: Рамида “Джени” Джуенпайсъл, дизайнер и разработчик на тракер за Ковид-19 в Тайланд

19 Юли 2021

Аз съм за равенство на поколението: Рамида “Джени” Джуенпайсъл, дизайнер и разработчик на тракер за Ковид-19 в Тайланд

 

Аз съм за равенство на поколения и полове, защото…

 

Аз съм дизайнер на дигитални продукти и front-end девелопър (разработчик), и вярвам че жените могат да направят значим принос за обществото чрез технологиите. Трябва да има по-голямо разнообразие в технологичната индустрия.

 

Твърде дълго СТЕМ областта е била оформяна от полови пристрастия, които изключват жените и момичетата. Има много жени, работещи в технологичната индустрия, но без платформи, на които да разгърнат потенциала си. Въпреки това, жените и момичетата разширявата границите всеки ден.

 

Осигуряване на ценна информация в несигурни времена.

 

Когато Ковид-19 пандемията започна, информацията се разпространяваше в социалните медии без никакви доказателства или подходящо медийно отразяване. Запитах се “Защо няма място, където да се събира цялата информация за случиате на Ковид-19, за да можем да я проверяваме лесно?” Този въпрос се превърна в идея за разработване на уебсайт, който организира новините и данните, свързани с вируса. Това беше началото на "COVID Tracker by 5Lab".

Социалните медии играят основна роля при разпространението на фалшиви новини, но някои хора нямат предства за това. "COVID Tracker by 5Lab" осигурява достоверна информация относно ситуациата с корона вируса – информация за места, които вероятно са заразени и трябва да се избягват, или места, които са вече стерилизирани, близки болници, цените за Ковид-19 тестове във всяка болница и т.н. С тази информация, се надяваме да намалим паниката, която се появява сред хората.

 

"COVID Tracker by 5Lab" започна като идея, как да се визуализира информацията от Министерството на здравеопазването и да се направи лесна за разбиране – беше хакатон, който стана готов за една нощ!

 

Събрахме 4 милиона потребителя в рамките на 5 дни от стартирането. Това беше далеч отвъд очакванията ни. Следващата ни стъпка е да осигурим още повече информация, свързана със здравето и Ковид-19.

 

Жените на първа линия в борбата с Ковид-19 отговарят.

 

Вярвам че, това което правя е важно и видимостта на данните е ключава. С по-точни данни правителството и хората ще могат да вземат по-ефективни решения. С видима и ясна информация, хората на първа линия в борбата с Ковид-19 могат да получат необходимата подкрепа и ресурс.

Има много жени, от предните линии, които реагираха - медицински сестри, доктори, здравни работници, имиграционни служители и други. Нещо повече, има много хора, които работят здраво и имат основен принос, които не бива да пропускаме, като домакини, болногледачи или домашни работници, които често са жени. От медиите също се видя и нарастването на домашното насилие, заради изискването за оставане по домовете.

 

Рамида Джуейнпайсъл, 24, от Тайланд е дизайнер на дигитални продукти и front-end девелопър в 5 Lab Group co., ltd., компания за софтуер, който създава Ковид-19 тракер в Тайланд. Нейната цел е да свърже дизайна с технологиите за развитието на едно по-добро общество.

 

Източник: https://www.unwomen.org