Новини

С пресконференция в 22-ро СУ „Георги С. Раковски“ бе обявено началото на кампанията

13 Декември 2016

С пресконференция в 22-ро СУ „Георги С. Раковски“ бе обявено началото на кампанията

Пресконференция в столичното 22-ро СУ "Г.С. Раковски" обяви официалния старт на кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ за превенция срещу гръбначните заболявания в българските училища. Кампанията се организира от Американска клиника за гръбначни заболявания и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“ с подкрепата на Столична Община.

 

В рамките на кампанията безплатно ще бъдат прегледани ученици от 88-мо СУ "Димитър Попниколов", 55-то СУ "П. Каравелов", 22-ро СУ "Г.С. Раковски", ЧСОУ "Свети Георги", ЧСОУ ДРИТА и 85-то СУ "Отец Паисий". Продължават разговори за включване и на други училища от цялата страна. Всички резултати ще бъдат достъпни до родителите със специален код за достъп, който те ще получат попълвайки декларации за съгласие.

На пресконференцията присъстваха Емилия Михайлова - директор на 22-ро СУ „Георги С. Раковски“, Маруся Иванова – мениджър развитие на Сдружение „Спорт, превенция и здраве“, д-р Марк Бери – доктор по хиропрактика в Американска Клиника за гръбначни заболявания в София, който ще води прегледите на децата по училищата и Мария Георгиева - главен експерт "Образователни проекти и програми", Столична община, Дирекция ПИСТ.

Директорът на 22-ро СУ – г-жа Михайлова изказа благодарност от името на всички родители на четвъртокласници в училището, които ще се включат в кампанията – това са четири паралелки с общо 110 ученика. „Безспорно здравето има значение и превенцията е наистина най-доброто лечение.“ – заяви тя.

Не подценявайки превенцията ние даваме шанс на децата си да растат здрави и силни и да се справят с всички предизвикателства на деня – сподели г-жа Георгиева от Столична община -  Надявам се това партньорство да продължи и за в бъдеще, защото реализирайки такива проекти ние помагаме не само на децата си, но и на себе си като родители. Това ни прави по-спокойни и по-уверени за тяхното бъдеще и здравословно състояние.“

„Това е един прекрасен старт на дългосрочен проект, чиято цел е да информира родителите за актуалното физическо състояние на техните деца. Да ги информира за проблемите и предпоставките за едно гръбначно изкривяване и по какъв начин то се отразява на начина на живот и бъдещата реализация на децата. – така представи мисията на кампанията г-жа Маруся Иванова - Децата са наше огледало. Затова ако ние бъдем активни и се информиране за това какво се случва, ако сме част от подобни практики на профилактика, ние ще сме полезни на бъдещи и настоящи родители. Тогава нашата кампания ще е много успешна и ще изпълни целите си. Моят апел е обърнете внимание, вижте децата си, защото проблемите в гръбначния стълб се отразяват на много нива върху начина на живот. Аз вярвам, че това, което ще постигнем е много повече от една информационна кампания. Моята надежда е тази кампания да се разрасне и през следващите години да бъдем полезни на много семейства. Целта ни е да достигнем до по-голяма група от хора, независимо от социалния им статус, опитвайки се да бъдем полезни на всички.“

Безплатните прегледи ще се извършват от специалисти от Американската клиника за гръбначни заболявания. Д-р Марк Бери е доктор по хиропрактика, специализирал в нехирургично намаляване на сколиоза и структурна корекция на гръбначните заболявания и заболявания на дисковете. По време на пресконференцията той демонстрира как ще протече самият преглед. „Ще разглеждаме стойката на децата. Тя отразява състоянието на гръбначния стълб. Когато има деформация в стойката – означава, че има проблеми с гръбначния стълб. Тези проблеми могат да се задълбочат с времето. В самото начало на проблемите в гръбначния стълб няма болка, няма симптоми. Ако успеем още в началото да установим проблемите, можем да предотвратим уврежданията на по-късен етап. Ще разглеждаме позицията на главата, раменете, таза и краката. Неправилната стойка може да доведе до проблеми през целия живот. Ние искаме да уловим състоянията преди да се появят проблемите. Въпросът е, че проблемите, от които страдаме като възрастни започват да се развиват още в ранна детска възраст.“

 

 

Кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ започва на 14 декември в столичното 88-мо СУ "Димитър Попниколов", където декларации за съгласие са попълнили родителите на 92-ма четвъртокласници. Ако бъдат открити гръбначни асиметрии или конкретни предпоставки за промяна на правилното телодържане, лекарите ще дадат препоръки за решаването на този проблем.