Новини

Решаваща e ролята на медицинската сестра в подкрепа на хората, живеещи с диабет

14 Ноември 2020

Решаваща e ролята на медицинската сестра в подкрепа на хората, живеещи с диабет

Глобално, около 422 милиона възрастни живеят с диабет през 2014 г., в сравнение със 108 милиона през 1980 г. Двойното разпространение на диабета от 1980 г. насам се е увеличило от 4,7% на 8,5% сред възрастното население. Това отразява повишаването на свързаните рискови фактори като наднормено тегло или затлъстяване. През последното десетилетие разпространението на диабета се е увеличило по-бързо в страните с ниски и средни доходи, отколкото в страните с високи доходи.

Диабетът е основна причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт и ампутация на долните крайници.

Здравословното хранене, физическата активност и избягването на тютюнопушене могат да предотвратят или забавят диабет тип 2. Диабетът може да бъде лекуван и неговите последици да бъдат избегнати или забавени с лекарства, профилактични прегледи и навременно лечение за предотвратяване на усложнения.

През 2007 г. Общото събрание на ООН приема резолюция 61/225, която определя 14 ноември за Световен ден на диабета. Документът признава „спешната необходимост от продължаване на многостранни усилия за насърчаване и подобряване на човешкото здраве и осигуряване на достъп до лечение и образование в областта на здравните грижи“. Резолюцията също така насърчава държавите-членки да разработят национални политики за превенция, лечение и грижа за диабета в съответствие с устойчивото развитие на техните здравни системи.

Решаващата роля на медицинската сестра

Темата за Световния ден на диабета 2020 е „Медицинската сестра и диабетът“. Кампанията има за цел да повиши осведомеността относно решаващата роля, която сестрите играят в подкрепа на хората, живеещи с диабет.

Понастоящем медицинските сестри представляват над половината от глобалната здравна работна сила. Те вършат изключителна работа в подкрепа на хора, живеещи с широк спектър от здравословни проблеми. Хората, които или живеят с диабет, или са изложени на риск от развитие на заболяването, също се нуждаят от тяхната подкрепа.

Хората, живеещи с диабет, се сблъскват с редица предизвикателства и образованието е жизненоважно, за да могат да овладеят медицинските сестри уменията да ги подкрепят.

История

Диабетът е хронично заболяване, което се появява, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или когато тялото не може ефективно да използва произведения инсулин. Това води до повишена концентрация на глюкоза в кръвта (хипергликемия).

Диабет тип 1 (известен преди като инсулинозависим или диабет с начало в детството) се характеризира с липса на производство на инсулин.

Диабетът тип 2 (наричан в миналото неинсулинозависим или диабет при възрастни) се причинява от неефективното използване на инсулин от организма. Често е резултат от излишно телесно тегло и физическо бездействие.

Гестационният диабет е хипергликемия, която се разпознава за първи път по време на бременност.

 

 

Източник: un.org