Новини

9 от най-популярните митове за COVID-19

05 Май 2020

9 от най-популярните митове за COVID-19

 

 

COVID-19 промени коренно ежедневието ни. На 13-ти май обаче предстои постепенно да се върнем към нормалния си начин на живот. Но светът едва ли някога ще е същият. Включително и мерките за безопасност ще продължат да важат още дълго време. Към това включваме именно социалното дистанциране и спазването на лична хигиена. Но кои “теории” за COVID-19 трябва да забравим още сега? От СЗО разбулват няколко най-разпространени мита за коронавируса. 

1. 5G мобилните мрежи НЕ разпространяват COVID-19

Вирусите не могат да пътуват по радиовълни / мобилни мрежи. COVID-19 се разпространява в много страни, които нямат 5G мобилни мрежи.

COVID-19 се разпространява чрез дихателни капчици, когато заразен човек кашля, киха или говори. Хората също могат да бъдат заразени, като докоснат замърсена повърхност и след това очите, устата или носа си.

2. Излагането на слънце или на температури над 25С градуса НЕ предотвратява коронавирусната болест (COVID-19)

Можете да хванете COVID-19, независимо колко е слънчево или горещо времето. Страни с горещо време съобщават за случаи на COVID-19. За да се предпазите, не забравяйте да почиствате ръцете си често и старателно и да не докосвате очите, устата и носа си.

3. Хващането на новия коронавирус НЕ означава, че ще го имате цял живот.

Повечето от хората, които хващат COVID-19, могат да се възстановят и елиминират вируса от телата си. Ако се разболеете, не забравяйте да лекувате симптомите си. Ако имате кашлица, треска и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано - но първо се обадете на вашето здравно заведение по телефона. Повечето пациенти се възстановяват благодарение на поддържащите грижи.

4. Това, че можете да задържите дъха си в продължение на 10 или повече секунди, без да кашляте или да чувствате дискомфорт, НЕ означава, че сте свободни от COVID-19 или друго белодробно заболяване.

Най-честите симптоми на COVID-19 са суха кашлица, умора и треска. Някои хора могат да развият по-тежки форми на заболяването, като пневмония. Най-добрият начин да потвърдите дали имате вируса, произвеждащ болестта COVID-19, е с лабораторен тест. Не можете да го потвърдите с това дишане, което дори може да бъде опасно.

5. Консумацията на алкохол НЕ ви предпазва от COVID-19 и може да бъде опасна.

Честата или прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от здравословни проблеми.

6. Вземането на гореща вана НЕ предотвратява новата коронавирусна болест.

Вземането на гореща вана няма да ви попречи да хванете COVID-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5 ° C до 37 ° C, независимо от температурата на вашата баня или душ.

7. Новият коронавирус НЕ МОЖЕ да се предава чрез ухапвания от комари.

Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразеният човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или изпускане от носа. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често с разтриване на ръце на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода. Освен това избягвайте тесен контакт с всеки, който кашля и киха.

8. Пръскането с алкохол или хлор по цялото тяло НЯМА да убие вируса. 

Разпръскването на алкохол или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото ви. Разпръскването на такива вещества може да бъде вредно за дрехи или лигавици (т.е. очи, уста). Имайте предвид, че и алкохолът, и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но те трябва да се използват при подходящи препоръки.

9. Антибиотиците НЕ са ефикасни за предотвратяване и лечение на COVID-19.
Новият коронавирус (2019-nCoV) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани за 2019-nCoV, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална ко-инфекция.