Новини

Многобройните здравословни ползи на боровинките

15 Юли 2021

Многобройните здравословни ползи на боровинките

Боровинката е цъфтящ храст, който произвежда плодове, които са оцветени в синьо до лилаво.Те са малки, с диаметър около 5-16 милиметра и в края имат издути корони.Първоначално те имат зелен цвят, след което се превръщат в синьо-лилаво, когато узряват.Боровинките са сред най-хранителните горски плодове. 1 чаша (148 грама) боровинки съдържа  :

Фибри: 4 грама.

Витамин C: 24% от RDA.

Витамин К: 36% от РДП.

Манган: 25% от РДП.

Те също съдържат около 85% вода, а цялата чаша е само 84 калории, с 15 грама въглехидрати.

 

Ползи за здравето от боровинките

Ползите за здравето от боровинките са огромни и ние ще ви запознаем с някои от тях.

Направени са много изследвания , свързани с консумирането на боровинки, които доказват ползите от тях при редица проблеми.

1. Действат срещу свободните радикали

Освен генетичните фактори, за които няма очевидно решение и ние разглеждаме ефекта на свободните радикали върху стареенето като основна причина за различни симптоми, тоборовинките ви носят най-яркия лъч на надеждата да останете млади.

Тези „суперхрани“ са пълни с антиоксиданти и са номер 1 в света на антиоксидантите.Това се дължи главно на наличието на антоцианин, пигмент, отговорен за синия цвят на тези плодове.Изобилието от витамин С също е важен фактор за това впечатляващо твърдение.Можете да предотвратите признаците на стареене като бръчки, повяхване на кожата, катаракта, остеопороза, косопад, деменция и болестта на Алцхаймер, като ядете боровинки и извлечете максимума от антиоксидантния им потенциал!

2. Боровинките могат да понижат кръвното налягане

Боровинките изглежда имат значителни ползи за хората с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за голям процент от фаталните болести в света.В едно проучване затлъстелите лица с висок риск от сърдечно заболяване отбелязват 4-6% намаление на кръвното налягане, след като консумират 50 грама боровинки дневно в продължение на осем седмици .
Други проучвания са открили подобни ефекти, особено при жени след менопаузата.Като се има предвид, че високото кръвно налягане е един от водещите двигатели на сърдечните атаки и удари, последиците от това са потенциално големи.

3. Инфекция на пикочните пътища

Образуването на някои бактериални колонии като Е-коли по дължината на лигавицата на вътрешните стени на пикочните пътища е причина за тази инфекция.Това води до възпаление, усещане за парене при преминаване на урина и други усложнения. За това състояние, боровинките могат да бъдат изненадващо полезни.Те имат съединение, образувано от големи полимерни молекули, които инхибират растежа на такива бактерии.Имат определени антибиотични свойства, които също така допринасят за това.Тези тежки молекули изтриват бактериите от стените по протежението на тракта, като по този начин предотвратяват инфекцията. Досега това съединение е намерено само в боровинките.

4. Грижа за очите и макулна дегенерация

Боровинките са една от най-добрите алтернативи за очила, контактни лещи, очни капки, лекарства и очни операции.Те могат да  предотвратят или забавят всички възрастови проблеми, свързани с очите като макуларна дегенерация, катаракта, късогледство и далекогледство, сухота и инфекции, особено тези, свързани с ретината, поради техните антиоксидантни свойства.Макулната дегенерация е сериозен проблем, при който ретината на окото постепеннодегенерира, което в крайна сметка води до пълна или частична слепота.Боровинките съдържат специални групи антиоксиданти наречени каротеноиди (лутеин, зеаксантин и т.н.), флавоноиди (като рутин, resveritrol, кверцетин и т.н.) и други антиоксидантни съединения като витамин С, витамин Е, витамин А, селен, цинк и фосфор, които са много полезни за очите.

5. Мозъчна функция, памет и болестта на Алцхаймер

Отново, антиоксидантните свойства на боровинките влизат се проявяват. Съдържащите се в боровинките антоцианин, селен, витамин А, витамин В комплекс, витамин С и витамин Е, цинк, натрий, калий, мед, магнезий, фосфор, манган съдействат за предотвратяване на дегенерацията и смъртта на невроните и лекуват невротични разстройства. Тези основни хранителни вещества също така спомагат за възстановяване на здравето на централната нервна система.Трудно е да се повярва, че тези плодове също могат да помагат срещу сериозни проблеми като болестта на Алцхаймер до голяма степен.Те дори лекуват увредени мозъчни клетки и невронни тъкани, за да поддържат паметта за много дълго време.

6. При Рак

Сините плодове могат да се окажат изключително ценни за пациенти с рак, защото те съдържат някои съединения като Pterostilbene (отлично средство при рак на дебелото черво и черния дроб) и Ellagic киселина, която, в хармония с Anthocyanin и други антиоксиданти като витамин С и мед, могат да правят чудеса, за да предотвратят и лекуват рак.Болест на сърцето: Високото съдържание на фибри в тези брилянтни антиоксиданти, както и способността им да се разтварят „лошия холестерол“ прави боровинките идеална хранителна добавка за лечение на много заболявания на сърцето, а също и за укрепване на сърдечните мускули.

7. За имунна система

Боровинката е много богата на антиоксиданти като Anthocyanin, витамин С, витамин В комплекс, витамин Е, витамин А, мед (много ефективен имунен компонент и антибактериално вещество), селен, цинк и желязо (насърчава имунитет чрез повишаване Хемоглобин и концентрация на кислород в кръвта) и може сериозно да засили имунната ви система и да предотврати инфекциите.Щом имунната ви система е силна, няма да се страхувате от студ, треска, шарка и безброй други заразни болести, разпространявани от бактерии и вируси.

Други ползи и факти

Боровинките ви държат свежи, активни, годни, сензитивни, близки до природата и в добро настроение, тъй като те са много добри антидепресанти.Няма да е нужно да отделяте много пари за лекарства, защото боровинките са ефективни срещу толкова много различни условия. Също така няма негативни странични ефекти, свързани с тази „суперхрана“.

С други думи,похапвайте ги, докато езикът ви стане син, за да живеете дълъг и здравословен живот.

Източник: https://zdraveplus.com