Новини

Кои са най-здравословните плодове?

15 Юли 2021

Кои са най-здравословните плодове?

Плодовете се смятат за най-здравословната храна, която трябва да приемаме ежедневно за доброто състояние на организма си.Техните полезни свойства обаче не са равностойни. Някои от тях са по–значителни от други.

Събрали сме 20-те най-полезни плодове на планетата на едно място. Ето ги и тях:


1. Грейпфрут – един от най-полезните цитрусови плодове. Намира широко приложение в различни диети, тъй като спомага за сваляне на излишни килограми и поддържане на добра физическа форма. Освен това предотвратява камъни в бъбреците, както и понижава високите нива на инсулина и холестерола в организма.


2. Ананас – най-богатият на витамин С и магнезий тропически плод. Благодарение на останалите си полезни елементи има чудесни противовъзпалителни свойства. Намалява риска от рак.


3. Авокадо – различен от всички останали, плод, богат на здравословни мазнини и калий, а не на въглехидрати. Има благоприятно въздействие върху сърдечната дейност.


4. Боровинки – богати на полезни вещества и антиоксиданти. Укрепват имунната система, подобряват паметта, предпазват организма от заболявания.


5. Ябълки – богати на витамини, фибри и антиоксиданти плодове, чийто прием намалява риска от заболявания и подобрява храносмилането. Известни са със съдържанието на пектин, който влияе положително върху метаболизма.

 


6. Нар – най-полезният плод, който бихте могли да откриете. Богат на антиоксиданти и полезни вещества, той е превантивна мярка срещу различни болести, включително рак. Има силно противовъзпалително действие.


7. Манго – бомба от витамин С, този плод е с високо съдържание на антиоксиданти и разтворими фибри. Предпазва организма от болести и има противовъзпалително действие.


8. Ягоди – богати на антиоксиданти и полезни съставки. Приемът им влияе върху нивата на кръвната захар и предпазва от редица хронични болести.


9. Червена боровинка – изобилства от полезни вещества и антиоксиданти. Това, което я отличава от останалите плодове е, че сокът ѝ спира инфекциите на пикочните пътища.


10. Лимон – цитрус, известен с високото си съдържание на витамин С. Превантивна мярка срещу сърдечни болести и образуване на камъни в бъбреците. Ползва се като средство за загуба на излишни килограми.

11. Дуриан – плод, богат на антиоксиданти, витамини и полезни за здравето растителни вещества.


12. Диня - плодът с най-високо съдържание на вода. Богат на антиоксиданти, витамини А и С, съдейства за намаляване на холестерола и кръвното налягане.


13. Малини – съдържат разнообразие от витамини, минерали и антиоксиданти. Намаляват риска от остеопороза, рак и сърдечни проблеми.


14. Сливи – плод с високо съдържание на витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Намалява риска от хронични заболявания. Има противовъзпалително действие.


15. Портокал – един от най-популярните плодове, богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Предпазва организма от редица проблеми, като анемия и камъни в бъбреците.

16. Банани – полезен плод, богат на витамини, пектин и растителни съединения. Кората им е изключително полезна. Контролират нивата на кръвната захар и храносмилането. Карат организма да се чувства заситен и пълен с енергия.


17. Червено и лилаво грозде – богат на витамини и хранителни вещества плод, който предпазва организма от заболявания и инфекции.


18. Гуава – високо съдържание на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Има противовъзпалителен ефект. Спомага за предотвратяването на някои видове рак. Съдържа пектин.


19. Папая – плод с богато съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества. Влияе добре върху храносмилането. Намалява риска от рак.


20. Череши – освен че са много полезни, те се отличават със съдържанието си на мелатонин – елемент, който съдейства за по-добрия и качествен сън

Източник: https://gotvach.bg/