Новини

Какво не знаем за Остеопорозата - три стъпки за превенция

20 Октомври 2020

Какво не знаем за Остеопорозата - три стъпки за превенция

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. През 2000г. заболяването е обявено за третото най-значимо социално заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Остеопорозата е хронично системно заболяване на целия скелет. То се характеризира с намаляване на плътността на костите и нарушение на тяхната структура. Костите стават порести, крехки и много по-чупливи. Намалява се костната маса или се нарушава микроархитектониката на костта, което в крайна сметка увеличава риска от костни фрактури (счупвания).

Според д-р Величка Рашкова, ендокринолог в МБАЛ ДОВЕРИЕ остеопорозата може да съществува дълго време преди да разберем за нея. Едва когато се появи счупване, се появява и болката. Много често тя е в гърба и кръста и се дължи на фрактури на прешлените. Счупванията, свързани с остеопороза могат да засегнат почти всички кости на скелета, но по-често се засягат костите на гръбнака, бедрата и китките. 

 

Какво не знаем за Остеопорозата, какви съвети бихте дали за по-голяма превенция?

На първо място - физическите упражнения. Редовното натоварване на скелета чрез ходене, джогинг, изкачване по стълби или в планината, танци, карането на ски и други спортове са много важни за подобряване на костната структура и повишаване на костната плътност. Освен това те осигуряват добър мускулен тонус и координация, които са важни за предотвратяване на паданията.

Много важно още в млада възраст да се осигурят редовни физически натоварвания, чрез практикуване на различни видове спорт. Това бе довело до изграждане на максимална за всеки човек костна плътност във възрастта около 25 години. За хората в по-напреднала възраст - ходенето и упражненията, които осигуряват укрепване на мускулатурата по-добър баланс и за поддържане на добро костно здраве.

Правилното хранене също е много важно за намаляване риска от остеопороза. Това включва:
1. Прием на достатъчно протеини, които са един от градивните елементи на костта - вегетарианците и възрастните хора са застрашени от намален прием на протеини.

2. Прием на достатъчно калций с храната. Хората, които не приемат мляко и млечни продукти са застрашени от намален прием на калций. Освен от млечните продукти – калций може да се набавя и от тъмнозелените зеленчуци, соевите продукти. Разбира се, при нужда може да се вземат калциеви добавки (но не повече от 2000 мг./дневно), тъй като има риск от развитие на бъбречнокаменна лоест или ССЗ. От съществено значение също е приемът на всички елементи с благоприятен ефект върху костите, като силиций, витамин C, витамин D, фосфор, цинк, магнезий.

3. Прием на достатъчно витамин Д3 е изключително важен. Той играе важна роля в регулацията на костното ремоделиране. Синтезира се в кожата под действието на слънчевите лъчи. При недостатъчно излагане на слънчевите лъчи поради намаленото слънчево греене през зимата, намаленият престой на хората навън, използането на слънцезащитни средства и със стареенето на организма често се налага внасяне на витамин Д3 като добавка. При възрастни над 50 г. и особено над 70 г. се препоръчва доза 600- 800 IU/дневно като добавка.

Важно е да отбележим, че при пациенти, които вече са получили една остеопорозна фрактура, рискът да получат следваща се увеличава значително - рискът за нова бедрена фрактура се увеличава 2 пъти, а при вертебралните фрактури – рискът се увеличава до 5 пъти. Така че превенцията на първата фрактура е много важна.

Как може да се определи рискът за развитие на остеопороза и получаване на фрактура?

Единият начин е чрез попълване на специални въпросници за определяне на рисковите пациенти, включващи наличието на някой от рисковите фактори за развитие на остеопороза. При възраст над 50 г. и наличие на някой от рисковите фактори като ранна менопауза, ниско телесно тегло, лечение с някой медикамнти като ГКС, синтром, придружаващи заболявания, намаление на ръста с 4 см. и повече, както и при възраст над 65 г. за жени и над 70 г. за мъже се препоръчва да се проведе измерване на костната минерална плътност чрез остеометрия.

Остеометрията може да даде отговор на въпроса имаме ли или не остеопороза и попадаме ли в групата с намалена костна плътност или с остеопения; т.е. с повишен риск да развиете остеопороза.

Как работи Остеоденситометъра?

Златният стандарт за измерване и проследяване на костната минерална плътност (КМП) е чрез метода Двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия (Dual-energy X-ray absorptiometry, DEXA) на прешленни тела и на проксимално бедро. Това измерване се извършва с помощта на остеоденситометър, който работи с рентгенови лъчи, но в много ниска доза (по-малко от колкото при снимка на зъб). Обикновено пациента лежи на специално легло и апаратът за по- малко от половин минута сканира цялото тяло.

Благодарение на вградения софтуер остеоденситометърът дава данни за костната плътност в определени зони - прешлените на гръбначния стълб, тазобедрените стави или предмишница. Информацията се получава в стандартни единици и се сравнява с база данни от измервания на пациенти с близки показатели (раса, възраст) и спрямо пациенти на възраст 25-30 год. Тази информация определя дали пациентът има нормална, намалена костна плътност или остеопороза. При данни за намалена костна плътност е желателно да бъде проведена консултация със специалист, който да назначи допълнителни изследвания и при нужда лечение.

От две години МБАЛ Доверие разполага с остеоденситометър, а това позволява измерване на костната минерална плътност на място, което е особено важно при пациенти, попадащи в рисковите групи или при които има съмнение за остеопороза на база направени рентгенографии на различни части на скелета.

За съжаление изследването остеометрия се реимбурсира от НЗОК единствено за пациенти с трансплантирани органи. Всички останали пациенти се налага да го финансират сами. Надявам се в бъдеще да има промяна в полза на пациентите, тъй като става въпрос за едно социално значимо заболяване обхващащо голям контингент хора. 

Очаква се в бъдеще процентът на пациентите с остеопороза да продължава да расте, затова лекарите обръщат внимание на основните методи на профилактика – движение и здравословната храна. Прием на достатъчно протеини и калций, както и на всички елементи с благоприятен ефект върху костите - силиций, витамин C, витамин D, фосфор, цинк, магнезий. Изключително важен е и приемът на витамин D3, който е от голямо значение за регулацията на костното ремоделиране. Той се синтезира в кожата под действието на слънчевите лъчи.