Новини

КАК РОБОТЪТ „ДА ВИНЧИ“ ПОМАГА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПРОСТАТАТА

23 Август 2021

КАК РОБОТЪТ „ДА ВИНЧИ“ ПОМАГА ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПРОСТАТАТА

 

Как протича лечението на заболяването и какво е необходимо да знаем за правилната профилактика – продължаваме разговора с д-р  Семерджиев - уролог и лидер на екипа на отделението в МК “Доверие”. Неговата професионална мисия е свързана не само с лечението, но и най-вече с превенцията на заболяванията на простатната жлеза, защото ракът на простата е лечим, ако бъде открит на време.

 

Д-р Семерджиев, нека отново припомним важното за профилактиката на простатата.

 

Тя трябва да започне около 50-годишна възраст. Всеки мъж, който държи на себе си, на здравето и на половата си активност, е редно да си прави безплатно изследване за туморни маркери на простатата на всеки 2 години. Има специална програма за превенция от Министерството на здравеопазването НЗОК и това изследване от известно време не се заплаща от пациентите. Мъжете, които има случай на такъв рак в рода - на баща, брат, чичо, трябва да започнат няколко години по-рано да се следят.

 

Ако туморните маркери са повишени, какво следва за пациента?

 

Повишени туморни маркери не означава автоматично раково заболяване. Може да значи и тривиално възпаление, което се лекува с медикаменти. Затова е важно урологът да снеме точна анамнеза, за да не се стресира излишно пациента.  Когато има завишени маркери, се назначава ядрено-магнитен резонанс. С негова помощ вече се вижда дали и колко възела има на простата, кой от тях е основният, за да му се направи биопсия.

 

Ракът на простатната жлеза е мултифокално заболяване - образуват се различни възли, които са и различна степен на злокачественост. Важно е да се установи точната степен на агресивност на рака, за да се назначи съответното лечение. Понякога се осъществява свръхлечение - прекалено агресивно лечение на случай, който може да се контролира и с по-меки мерки.

 

Какви са основните методи за лечение на простата?

 

Според степента на заболяването и скоростта, с която протича, можем да очертаем няколко подхода. Урологът и онкологът заедно преценяват за всеки пациент какъв подход да се избере. В най-общи линии става дума за медикаменти, лъче- и химиотерапия и операция.

 

Операцията ли е най-крайното решение?

 

Оперативното премахване на простата е метод, който позволява да отстраним увредената жлеза. Това означава, че мъжът, след края на лечението, ще е запазил способността за полови контакти и уринарната му система ще функционира правилно.

 

Много ни помага роботът Да Винчи, с който разполагаме в МБАЛ “Доверие”. Той е изключително прецизен, това е високотехнологична медицина и можем да се похвалим с добри резултати при операции с него.

 

Колко време продължава една операция?

 

Оперативното време е 2-3 часа. Изключително важно е да сме прецизни както при отстраняването на възлите, така и при запазване на максималното от здравите околни тъкани.

 

Колко време трае възстановяването, при добър край на операцията?

 

Следоперативния период е разпределен така: ден на извършване на операцията, на другия ден раздвижване, започване приемане на течности, захранване. На 3 или 4 ден изваждаме катетъра, когато се уверим, че пикочния мехур и пикочния канал са правилно свързани.

 

Простатата всъщност се намира на пътя между двата, затова се налага да ги свържем, когато премахнем жлезата по време на операцията. Общо става дума за 7-10 дни следоперативен период. Ако пациентът се възстановява добре, може да се прибере у дома и още докато е с катетър. Възстановяването на нормалния живот, включително половия, е въпрос на рехабилитация и грижа и от страна на пациента, при всеки е индивидуално.

 

Нека припомним в края на интервюто още веднъж най-важното за простата?

 

Ракът е предотвратим, когато се открие на време. Мъжете над 50 години трябва да си правят изследвания на всеки 2 години, не се заплащат.

 

Хубаво е да се поддържа здравословно тегло, да се ядат домати, да не се пие твърд алкохол и да се води редовен полов живот, за да са спокойни мъжете, че са направили най-доброто за себе си и простатната си жлеза.