Новини

9 мита за слънцезащитата

05 Юни 2020

9 мита за слънцезащитата

Заедно с температурите се повишава и настроението ни, мечтите за свешия бриз на плажа и като цяло на безгрижието, което ни носи летния сезон. Но същото слънце, което повишава настроението ни, е и виновникът за рака на кожата.

Все пак често възникват въпроси като: Слънцезащитният крем токсичен ли е? Колко SPF трябва да носим, ​​за да предотвратим рак на кожата? Затова проучихме какво споделят експертите за най-популярните митове относно слънцезащитните продукти. 

Меланомът, най-опасната форма на рак на кожата, се смята, че ще засегне над 100 000 души в само в Съединените щати, споделят от Американското дружество за борба с рака. За щастие имаме слънцезащитен крем, който ни защитава. Но могат ли някои слънцезащитни продукти да са също толкова опасни, колкото слънцето? Данните за управление на храните и лекарствата показват, че химикалите в слънцезащитните кремове се абсорбират в човешкото тяло на достатъчно високи нива, за да предизвикат опасения за потенциално токсични ефекти, докато уеб сайтове като Goop вече изреждат списъците си с „нетоксични слънцезащитни продукти“.

Как работи слънцезащитният крем?

Широкоспектърният слънцезащитен филтър спира слънчевите лъчи да навлизат и увреждат кожата ви, особено UltraViolet A и B лъчите, най-често наричани UVA и UVB лъчи. UVA е това, което причинява фотостареене, а UVB причинява изгаряне. UVA лъчите могат да причинят генетично увреждане на клетките и да проникнат по-дълбоко от UVB.

Има два основни вида слънцезащитни продукти: химическа и физическа. Най-просто казано, химическите слънцезащитни продукти са тези, които съдържат химикали. Говорим за неща като октилкрилен, авобензон и октиноксат. Физическите слънцезащитни средства използват естествени агенти като цинк и титанов оксид.

Мит 1: SPF защитата на фон дьо тен или крем за лице е достатъчна

Дерматологът Джесика Вайзер казва: „Обикновено гримът, който съдържа SPF 15-25, рядко се нанася в достатъчни количества, за да осигури дори слънцезащитата, която бутилката казва. За да се предпазите правилно от слънцето, под грима трябва да се нанесе самостоятелна слънцезащитна защита с широкоспектърен UVA / UVB покритие и SPF от 30 или по-висока. “

Мит 2: Нямате нужда от слънцезащитен крем през зимата 

Друг често срещан мит е, че трябва да носите слънцезащитен крем само когато е топло и слънцето е навън с пълна сила. Но UV лъчите присъстват по всяко време през деня и е важно да се носи слънцезащитен продукт през цялата година: „Единственият път, когато кожата не е изложена на UV е след залез слънце и преди изгрев, когато навън е тъмно“, каза Уайзер.

Денис Грос, дерматолог с опит в изследванията на рака, добавя, че UV лъчите проникват през облаците и прозорците. Затова носенето на слънцезащитен крем 365 дни в годината, на закрито и на открито, е от съществено значение. Плюс това, щетите от слънцето са кумулативни, което означава, че се натрупват във времето. 

„Дори и в облачен ден, 80% от суровите ефекти на слънцето все още ще достигнат кожата ви“, добавят специалистите: „Важно е да запомните, че белият сняг е чудесен отражател и слънчевите лъчи са дори по-силни на височина, така че жизненоважно е да приложите SPF с коефициент 50, когато караме ски.“

Мит 3: Нанесете същото количество слънцезащитен крем, както бихте направили обикновения си крем за лице

Колко количество слагате е един от най-важните фактори при използването на слънцезащитен крем и за съжаление повечето хора не прилагат достатъчно. Можете да откриете различна информация за най-препоръчителната доза. Според Националната здравна служба в САЩ например количеството,което прилагаме на лицето, ръцете и шията си е около 2 чаени лъжички за главата, лицето и ръцете.

Мит 4: Прилагането веднъж сутрин е достатъчно

Забелязали ли сте някога, че етикетите за слънцезащитни продукти споменават повторното приложение след два часа,след излагане на вода или изпотяване? Вайзер обяснява, че въпреки че слънцезащитният крем трае два часа на суха кожа, той продължава само 40 до 80 минути на мокра кожа. Във всеки ден, който прекарваме време на открито, трябва да нанасяме крем поне на всеки два часа.

Мит 5: Можете да смесвате слънцезащитен крем с крем за лице или фон дьо тен

“Това е риск поради много причини: Вероятно не прилагате достатъчно от слънцезащитния крем, за да имате адекватна защита и потенциално разреждате активните съставки и намалявате неговата ефективност”, споделят специалистите. Вместо това се препоръчва правилно да наслояваме всеки продукт, да нанасяме първо слънцезащитния си крем и след като изсъхне, да добавим фон дьо тена си.

Мит  6: Защитата от слънцезащитен крем е кумулативна, затова SPF 20 и SPF 30 осигуряват защитата на SPF 50
 

„Цифрите в SPF не са кумулативни, тъй като всеки продукт блокира определен процент UVB“, каза Уайзер. „Прилагането на SPF 20, последвано от SPF 30, би осигурило същата защита като прилагането само на SPF 30.“

Мит 7: Ако не изгорите, без да използвате SPF, вие сте наред

Почерняването е по същество вашите клетки умират - затова кожата ви става кафява или червена. Не звучи здравословно, нали?

"Няма такива неща като безопасен тен", казват спезиалистите. „Всеки тен е знак за натрупано UV увреждане на кожните клетки.“

Мит 9: Слънцезащитният крем може да причини рак

Това все още не може да се нарече мит, тъй като трябва да се направят още изследвания. Но ето какво знаем сега: Към този момент няма достатъчно научни доказателства, които да подсказват, че слънцезащитният крем може да причини рак. Скорошно проучване установи, че оксибензонът, често срещана съставка в химическата слънцезащита, остава в кръвния поток на хората за 21 дни, но това не е пряко свързано с рака.

Дейвид Щраус, ръководител на отдела по приложна регулаторна наука във FDA, наскоро казва, че „само защото активната съставка на слънцезащитния крем или някакъв друг тип съставки се абсорбира, не означава, че е опасна.“

Ако не желаете да рискувате, използвайте слънцезащитен продукт без оксибензон, но е важно да не пропускаме защитата на кожата си от слънцето.