Новини

Локомат – помощник за подобряване на фината механика при болни с ЦП

10 Януари 2018

Локомат – помощник за подобряване на фината механика при болни с ЦП

Д-р Анелия Хохвартер е български офталмолог, практикуващ в Австрия, и е инициатор на каузата „ЛОКОМАТ за България“ с цел закупуване на първия за страната ни уред, подпомагащ хора с двигателни проблеми да проходят. Лечението и рехабилитацията с уреда се използва при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, при множествена склероза, детска церебрална парализа, при пациенти претърпeли инсулт или мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон. Локоматът помага на заболелите да проходят отново, както и да възстановят опорно-двигателните функции на организма си.

Уредът само за деца ли е предназначен?

Уредът е с два модула – за деца и за възрастни. Това е най-нов клас изобретение. Има и само за деца, и само за възрастни. Но тъй като лечението е три пъти в седмицата, всеки втори ден, това позволява уредът да се използва в един ден за деца, а в друг ден за възрастни, като се сменя само модулът. Използва се една и съща пътека, един и същ компютър. Цялата допълнителна апаратура е една, но се сменя скафандърът, в който влиза човекът според големината си. Като казвам „деца“ - има деца на 15-16 години, които имат физиологични показатели на възрастни. В България преди 5 години благодарение на Българската Коледа се закупиха пет такива уреда за локоматизирана терапия, които не са локомати, а се казват локохелп. Те са само за долен или горен крайник. Те са много важни, защото могат да бъдат допълнителна терапия. Например, ако е по-слаба дясната ръка при десничарите или лявата при левичарите, с помощта на този уред може да се развие писането или подобен тип фина механика. А локоматът, от друга страна, помага за цялостната стойка на човека. При локохелпът за долни крайници например, докато детето върви по пътеката, целият гръбначен стълб от кръста нагоре е нестабилен. Има голяма разлика между уредите за частична и уредите за цялостна рехабилитация. Уредът локомат Про 6 дава възможност да се включват допълнителни апаратури към него. Например в русенска област има един локомат за деца и за възрастни. Но от тези деца, които са проходили, има 20%, на които един или и двата горни крайника не се развиват. Затова може да се включи вид апаратура и за подобряване на фината механика, за да могат децата да пишат, да рисуват, да се хранят, за да могат да посегнат към чашата с вода.

Колко продължава едно такова лечение?

Лечението с локомат е от 4 до 11 седмици. Има и други уреди, разбира се, но аз съм се спряла на този, защото не ми се иска в България да се купува най-евтиното, което след две-три години се оказва не най-доброто. Разликата в сумата често е не повече от 20-30 хил. евро, а се оказва, че по-евтиният продукт има по-високи цени за поддръжка и всъщност ситуацията се уеднаквява, но по-скъпият продукт е бил по-качествен. След като се мине това основно лечение между 4 и 11 седмици, се правят поддържащи терапии, отново с уреда. Например на 2 или 4 седмици, на половин година и т.н. В България има уред локохелп за деца до 6-годишна възраст. Много деца с детска церебрална парализа, които се научават да ходят, след 6-годишна възраст просто порастват и не могат да ползват този уред заради физическите си показатели. И се започва ходене по кампании за събиране на пари. Може би в момента всяко едно такова семейство е събрало определена сума, за да отиде в чужбина и тези пари са затворени по банките, и всеки се надява да се събере достатъчната сума. Но хората не се обединяват, за да дарят пари и да се закупи един общ апарат за България. Започва да се разсъждава спрямо ситуацията много грешно – че различните семейства са пръснати в различни краища на България. Лечението в най-евтините варианти е в Полша или във Валенсия, Испания. Като лечението за три седмици е около 15-20 хил. евро. В Турция от 20 до 25 хил. евро за две до три седмици, в зависимост от придружаващата терапия, която е нужна. Защото локоматът не е робот, в който човек да влезе и да бъде научен да ходи. Предимството на този апарат е, че той разпознава спазмите. Има едно момченце от Плевен - Влади, чието семейство събираше пари, заедно отидоха в чужбина и след една седмица се върнаха - прекъснаха терапията, защото получи сериозен спазъм. Лекарите са препоръчали да се изчака една-две седмици, но билетите им за връщане бяха закупени за престой три седмици и нямаше как да изчакат. Оставането им в хотел  повече  от  предвидените три седмици също беше невъзможно поради финансови затруднения.

Локомат – помощник за подобряване на фината механика при болни с ЦП

В България при получаването на спазъм има определени видове масаж, водни процедури, изобщо цялата сателитна програма, която се прави около рехабилитацията, при това на достъпна цена. Освен това терапията се извършва на много места в големите градове. Когато детето е готово, може да отиде отново на лечение с локомат, а  в  чужбина не  може да отиде отново след няколко дни или седмици, не е толкова лесно.

Ние си представяме как хора в инвалидни колички просто заминават. Първо обаче трябва да се плати специален транспорт. После това лечение в клиниките е амбулаторно,  т.е. тези хора, семейството и пациентът трябва да пребивават някъде през това време. Например превозът с такси до болницата всеки ден означава, че двама души трябва да помагат на пациента всеки ден. Наистина трудно можем да си представим с какви трудности се сблъскват хората, които заминават на лечение в чужбина. И цената на това лечение се удвоява на място. Трябва да заминат още двама човека и да живеят там един месец, да плащат хотел не за един, а за трима, да плащат храна за трима, чиято цена не може да се сравни с храната тук. И още един не маловажен проблем - там цялата рехабилитация се обяснява на официалния за страната език - испански, полски, турски и т.н. Така се губи връзката между рехабилитатора и пациента. Това е доверие към човека, който те лекува, който би ти казал: “Браво! Днес се справи прекрасно, утре ще се справиш още по-добре!”. Осъзнавам, че ако аз или който и да било сме на мястото на това дете или този човек - рехабилитаторът ще бъде човекът, който днес ми е дал надежда. Превеждайки такива думи и докато те стигнат до пациента от чужд език - емоцията се прекъсва. Това всъщност е профилактиката и това е веригата, която човек може да подобри. Локоматът лекува, а ние можем да подпомогнем лечението, за да е успешно.

А колко е траен ефектът от лечението?

Различно, според научните публикации е доказано, че 50% от хората прохождат.

И след това няма нужда да се посещават отново такива процедури?

Зависи от това, какъв е желаният резултат и също колко време е минало от травмата.

Всъщност уредът преобучава мозъка или кара мускулите да се движат?

Уредът създава мостри – както хората след инсулт например се учат да говорят. За да се възстанови връзката от един неврон до друг, трябва да се възстанови нервният път по 1 мм на ден. Нашият мозък има възможността да създава мостри, което означава да се прокарат пътищата на този сигнал, като се използват странични пътища – както на пътя – когато един път е затворен, тръгваме по друг. Разбира се, никой не може да прецени точно как се случва предаването на сигнала. Има научни изследвания – и с магнитен резонанс, и с други апаратури – как се активират тези полета. Но точно с тези сензори, които се поставят на тялото на пациента, се получава информация коя група неврони работи и коя не. Така уредът се настройва да активира точно тази група, която не функционира. А също отчита и защо този път на сигнали през нервната система не работи и по кой алтернативен път те да бъдат активирани. За мен точно това е гениалното на този апарат.

Локомат – помощник за подобряване на фината механика при болни с ЦП

А какво планирате да се случи, след като се съберат нужните средства?

След като се съберат парите, ще се обяви конкурс в кое здравно заведение да бъде поставен уредът. Защото всеки би искал да е в родния му град или възможно най-близко, но освен всичко, е нужен и подходящ персонал, за да се работи с този уред. Ние искаме да проверим кои институции имат най-силно желание да работят с него. А те не са малко. Но е важно и с какво разполагат тези институции. Например е много важно дали разполагат със сателитната програма, която е много важна за рехабилитацията. Това означава, че трябва в даденото здравно заведение да има физиотерапевтичен център.

Какви и колко хора трябва да бъдат обучени за работа с този уред?

Не повече от двама човека, защото самият процес на работа не изисква повече хора. Мястото на уреда ще бъде в държавна институция. Първите две години този уред няма допълнителни разходи, защото през тях са включени всички консумативи, актуализиране на програмата и т.н. След това има две възможности – за пълно и непълно каско, като фирмата производител на локомата дава една година гаранция в цял свят, но за България ние имаме оферта за две години. Естествено идеята е да се подобри и клиничната пътека за този вид терапия. Към момента има клинична пътека само за децата с детска церебрална парализа, която е за десет терапии. След тях няма допълнителни средства. Но ако се създаде клинична пътека за локоматизирана терапия не само за деца, но и за възрастни, няма да има проблем средствата да се подсигуряват за сервизно обслужване и две до четири работни места. Всъщност уредът сам се изплаща.

повече за каузата на д-р Д-р Анелия Хохвартер, може да прочетете в интервюто Всяка малка победа е от значение

 

Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер

IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)

IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)

BIC (SWIFT): UNCRBGSF