Кампанията

Стартира подготвителният етап на социалната кампания „Защото здравето има значение“

 

В последните два дни на ноември, с иницииране на родителски срещи в столичните 88-мо СУ „Димитър Попниколов“ и  55-то СУ „Петко Каравелов“, стартира социална кампания за превенция проблемите на опорно-двигателната система организирана от Американска клиника за гръбначни заболявания и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“, и с подкрепата на Столична Община.

Специалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания ще проведат безплатни прегледи на децата от четвъртите класове с цел установяване на евентуални изменения в правилната стойка. Ако бъдат открити такива или конкретни предпоставки за промяна на опорно-двигателния апарат, лекарите ще дадат насоки за решаването на този проблем. „Ние вярваме, че превенцията е най-доброто лечение и сме сигурни, че ще е много полезно за родителите да получат обратна връзка за състоянието на гръбначния стълб при децата. Именно това ще проверим с предстоящите прегледи.“ – каза Надежда Ванева, връзки с обществеността  на Американска клиника за гръбначни заболявания.

Изследванията целят да информират родителите за актуалното физическо състояние на децата им и тяхната стойка, а информацията обобщена и анализирана ще да бъде предоставена под формата на статистика на вниманието на Столична Община. Нашата цел е да алармираме на институциите, че се наблюдава тревожна тенденция по увеличаване процента на деца с  гръбначните заболявания и не само това, но и пада възрастовата граница на тяхното развитие. Прегледите ще се проведат в определени за целта помещения в самото училище и децата няма да се налага да напускат сградата. Ще бъде използвано времето за самоподготовка – преди или след часовете, за да не се нарушава учебния процес.“ – обяви Маруся Иванова от Сдружение „Спорт, превенция и здраве“.

Всеки родител попълва декларация, с която дава съгласието си детето му да бъде прегледано, а резултатите ще бъдат публикувани на специализирания сайт на инициативата, който ще стартира до 20-ти декември. Информацията за резултатите на децата ще бъде конфиденциална и до нея ще имат достъп само родители с индивидуална парола. Родителите ще получат пълна информация с обяснение за състоянието на децата и ще имат възможност да зададат допълнителни въпроси на подадени координати на организаторите. В прегледите ще могат да се включат само деца, чиито родители са подписали декларациите. 

В сряда, 29-ти ноември, се проведе родителска среща 88-мо СУ „Димитър Попниколов“, на която присъства и помощник-директорът г-жа Галина Ташкова, която сподели: „Благодарни сме много за възможността четвъртокласниците от 88-мо СУ „Димитър Попниколов“да се включат в тази кампания за превенция. Вярваме, че това е най-правилната стъпка, чрез която да обърнем внимание на проблемa с гръбначните заболявания. С новата учебна програма се надяваме да можем и да облекчим в учебния процес носенето на толкова много материали. Ограничени сме в това всеки клас да има своя стая с гардеробчета, където децата да оставят помагалата си. Това е проблем на цялата образователна система. Вярваме, че с новия закон, който очакваме, това ще бъде оптимизирано и ще направим всичко възможно за облекчаване тежестта на раницата.“ Родителската среща в 55-то СУ „Петко Каравелов“ се проведе в сряда, 30-ти ноември.

Колкото по-рано бъде уловен един проблем на опорно-двигателния апарат, толкова по-бързо и ефикасно ще се повлияе той от лечението. Именно по тази причина професионалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания обръщат погледа си към училищата, децата и в частност превенцията на проблемите. Защото ако едно дете знае какво да прави, за да не предизвика изменения в стойката си, то това е най-доброто лечение.